Wednesday, February 27, 2013

Наводнение

Добро утро!
Поеми това наводнение!
В края на дъждовния сезон, както вече казах установихме, че при нас са дъждовен и сух, два интензивни дни валежи и белята стана. Целия приземен етаж с вода до глезените в една прекрасна сутрин.
След 10 часа изгребване на водата, подсушаване, отклоняване на водата и прочее занимания най-сетне успяхме да седнем. Аро беше изключително търпелив към нас за което сме му много благодарни.
Прогнозата предричаше още валежи през спускащата се вече нощ.
На следващия ден. Алелуя, благодарение на по-слабите валежи и предприетите мерки за отклоняване на потоците влизащата вода бе далеч по-малко. Все още я борим на всеки 15 минути попиваме по една кофа вода, но в сравнение с вчерашното положение направо си се живее.

Площадката пред къщата която е от бетон и е идеална за разтъпкване и вършене на разни дейности в дъждовно и кално време в момента е покрита цялата с 2 пръста почва. Това е защото Мария я изгреба предишния ден де. иначе щеше да е сигурно 10см, още малко и можехме да си отгледаме марулите там. :)

Изключително сме доволни, че успяхме да хванем наводнението сравнително на време (благодаря ти нетърпелив мой пикочен мехур), че не сме си сложили скъп паркет, килими, ламинат или други неща които щяха да се съсипят с наводнението, че сме били предпазливи и предвидливи и всичко е върху шкафове с достатъчно високи крака, че съпреживяхме това заедно и в добро здраве и наспани(благодаря Аро).

Ако гледаме от добрата страна, измихме къщата, фиданките са изключително добре напоени след тези обилни дъждове, има огромен потенциал да сме независими от към вода за поливане ако успеем всичката тази вода стичаща се от хълма да я уловим и запазим до момента на нужда (ех планове, планове, идеи, гъдели).

Доста добропознание получихме за хидродинамичното поведение на дъждовната вода спускаща се по хълма, ерозията която причинява и прочее любопитни неща. (за съжаление го заплатихме с една леха отннесена почва баш където сме засадили чесънче.

Съветите които можем да ви дадем са: Когато купувате къща е желателно тя да има дренаж, ако ли не е желателно да си направите такъв. Ерозионната сила на водата е огромна, винаги разпределяйте лехите и редовете и всякакви земни работи успоредно на наклона на склона, за да задържат вода и да не ерозират(за щастие сме мислили на време и дръвчетата ни са засадени точно по този начин). В къща на село всичко трябва да стои на крачета, много по-практично е. Не си купувайте скъпи мебели ако не можете да си позволите да ги прежалите(особено ако имате малко дете).

Рядко мислят хората за такива неща докато живеят в апартамент, та за туй го споделям, да знаете какви интересни неща се случват на село. :)

Тревичките са цъфнали. Пъпките на лешника, дряна и годжи берито се отварят от няколко дена насам.

No comments:

Post a Comment