Въпроси и отговори

Докато говорим между нас си или с приятели, често изникват въпроси свързани с този проект. Сигурно и вие имате много въпроси. Прочетете вече написаното и ако не си отговорите обезателно ни пишете. Може би ще ни помогнете да обмислим нещо за което все още не сме се сетили. Или пък просто ще ни разберете по-добре и ще помогнете на следващите заинтересовани да ни разберат по-добре.

Тук ще се опитаме възмножно най-кратко да отговорим на някои такива възникнали въпроси. Сигурно ще обновяваме тази секция редовно, докато не се покрие голяма част от това което би интересувало всеки новозапознал се с проекта.

Въпрос: Как избрахте мястото?

Мястото избрахме като направихме една карта в гугъл мапс на която от картата на българия премахнахме всички зони, които поради една или друга причина според нас не са подходящи за този проект.
След това останалите региони обходихме и се запознахме на практика как изглеждат населените места и хората в различните местности.
Когато стеснихме регионът до само един, отделихме време за да разгледаме подробно повечето селища в него. Така намерихме нашият фаворит.
Критериите по които филтрирахме са: + Топъл климат за мека зима и дълъг сезон, - индустриални замърсители по въздух вода и земя, - селскостопански замърсители по въздух вода и земя, - потенциал за бъдещо развитие на индустриални предприятия, - големи обработваеми площи които са популярни за монокултурни насаждения, + наличие на вече установено село, - надморска височина над 800 метра, + проходим и поддържан път, + циркулация на въздуха.

А в крайна сметка "където те заведе сърцето" както каза наша сродна душа когато я питахме как тя си е избрала село.

Въпрос: Защо искате да живеете на село?

Това е може би най-често задаваният ни въпрос.
Искаме да живеем близко до земята, да отглеждаме собствената си храна, да бъдем здрави, да бъдем възможно най-независими, да отгледаме децата си сред природа, да работим нещо в което виждаме смисъл, да помагаме на приятелите и съседите си, да се извисяваме духовно, да се радваме на малките неща, да не се движим под час и да не се стресираме, да живеем екологично съобразно.
Живота на село би могъл да задоволи всички тези наши мечти.

Въпрос: Ами ако прогнозите ви не са правилни?

Под прогнози в случая се има в предвид нашите виждания за добивите които са възможни от единица площ, макро икономическата картина, разходите свързани с проекта, събирането на общество и съмишленици покрай проекта и т.н.
Та ако прогнозите ни не са вярни, ще сме изживели няколко години по начин който считаме за правилен и който желаем, ще сме похарчили някакви пари за неща за които си мислим, че си струва, ще сме придобили опит който искаме да имаме и ще сме се опитали да реализираме мечтите си.
А пък ако се окаже, че прогнозите са верни, тези мечти ще бъдат осъществени.

Въпрос: Как ще се справите като нямате опит в тази област?

Под област се разбира живот на село, еко строителство, отглеждане на растения и животни, създаване на общество и т.н.
Никой не се е родил с опит. Всеки който има опит в тази(а и която и да е друга) област когато е започвал го е нямал и е бил в нашата ситуация. Ние желаем да придобием този опит и не ни е страх да се пробваме. Дали ще се справим или няма, само времето ще покаже, това не е важно, важното е да даваме най-доброто от себе си във всеки един момент.
А иначе теоритично се подготвяме от близо 3 години за тази стъпка и със стартирането на този проект просто обръщаме теоритичното знание в практическа мъдрост.

Въпрос: Може ли да вземем роднините си при нас в селото?

Може разбира се, ако те го искат. Те не биха били вашите роднини що се отнася до селището, те са равноправни независими участници в обществото. Все пак селището не би имало полза, а само вреда от негативно настроени към проекта хора които се опитват да го саботират. От тази гледна точка е желателно хората които се включват да имат желанието да го направят, да имат визията защо го правят и да са хора с еднакви/подобни/в една посока, цели, мисли, идеи, виждания, действия и методи на комуникация, както другите участници в проекта.
От друга страна обаче, тъй като ние сме съселяни и всеки е отговорен за собственото си семейство и къща, никой по никакъв начин не може да ви наложи ограничение за каквото и да било (стига то да е ок според законите на Република България). Все пак се надяваме, че хората които участват в проекта не се нуждаят от регулация на микро ниво, а могат сами да преценят кое е по-добре за тях и за проекта.

Въпрос: Какво се изисква от мен за да участвам?

Изисква се желание, готовност и доброта. Всичко друго може да се уреди. Пишете ни.

Въпрос: Как ще обедините хората да вършат неща заедно?

Няма, защото това не е целта на проекта. Целта на проекта е да създаде подходяща среда в която самоинициативна и действена група от хора да могат да се изявят. Те сами ще намерят как,,  по колко и за какво.

Въпрос: Проектът може ли да се повтори на друго място от други хора? Ще улесните ли това по някакъв начин?

Проектът може да се повтори навсякъде от всички. Това се отнася за главните идеи, конкретиката е винаги различна защото всяка група от хора и всяко парче земя предоставят собствените си характеристики като част от реалността в която израства даден проект.

Една от нашите идеи е да водим до колкото можем подробни дневници за различните начинания с които се захващаме и поддържаме, различните изобретения които откриваме и използваме, различните методи които виждаме, че работят и т.н. Тази информация ще бъде предоставена безплатно на всички(най-вероятно обявена в интернет). Чрез тези опити, успехи, грешки и статистики ще можем да подпомогнем бъдещи начинания за нови живи села или други инициативи в този дух.

Въпрос: Как този проект е полезен на обществото?

Този проект е полезен на обществото по толкова много начини, че направо е невъзможно да се опишат, за това ще нахвърляме само няколко на първа ръка.
Осигурява добър живот за жителите на селото.
Осигурява чиста храна за жителите на селото и за клиентите ни.
Реално даряваме пари за данъци от които не се възползваме, защото жителите ни са здрави.
Увеличава и поддържа голямо био разнообразие на територията на селището.
Полезно е за пречистване на въздуха водите и почвите.
Преработва отпадни продукти които иначе биха били изхвърлени.
Запазва занаятите.
Извършват се опити и изследвания които се споделят с широка публика.
Показва, че екологичен живот със нормален стандарт е постижим.
Запазва старите сортове семена.
И толкова много други неща.


Въпрос: Защо не стартирате проекта веднага в голям мащаб (множество селища)?

Защото не искаме, защото не можем да огреем на всякъде, защото сме твърде отговорни, за да си позволим да проповядваме нещо което не сме изживяли. Когато успеем с първият проект и докажем, че сме на прав път, тогава ще използваме вече добитият опит в създаването на следващи.

Въпрос: Защо не отложите малко започването на проекта?

Зашото сме готови да започнем. Този тип начинания отнемат време за да влезнат в силата си, искаме да го започнем сега, за да може след 5 години да влизаме във все по-силни години, а не да почнем след 5 години и тогава все още да сме в началото. Защото цените на земята се покачват и ще продължат да се покачват според нас. Защото искаме да достигнем по-големи нива на независимост по-скоро с оглед застраховка срещу евентуални кризи. Защото виждаме това начинание като наша мисия в живота, който не искаме да пропиляваме. Защото събирането на желаещи и смели хора отнема време. Защото предпочитаме да живеем на село сега.