Хората

Това сме ние:

Семейство Илия (29), Мария (31) и Аро (6 месеца).
(Нов текст на 14 ноември 2014г.)
Семейство Илия (32), Мария (34), Аро (3) и Яна (близо 4 месеца)

В нашето семейство се опитваме да постигнем по-високи нива на съзнателност в ежедневието. Интересува ни какви са причините, следствията, процесите и взаимодействията на нашите чувства, мисли и действия.
Като следствие от тази ни нагласа произтичат нашите разбирания за уважение към околната среда и хората като част от нея, вечен стремеж към усъвършенстване от една страна и пълна удовлетвореност от ситуацията каквато е, от друга. Както и динамичната структура на нашите приоритети и приемането на привидните противоречия, които се получават в идеологическия ни модел. Не ни е страх да опитваме и да бъркаме (или по-скоро ни е страх, но го правим въпреки това), това, което ни плаши, е да не опитваме само защото може би ще сбъркаме. Искаме да научим децата си да не ги е страх да правят грешки.

Ние сме просто хора, да подържаш нивото на съзнателност високо е работа, следователно колкото повече енергия имаме, толкова по-съзнателни можем да бъдем.

Започваме проектът "Живо село" с надеждата, че ще успеем да създадем среда в която да имаме повече сила и енергия, за да поддържаме по-високо ниво на съзнателност и да се развиваме, както нашето семейство, така и всички участници в проекта, а дори и отвъд него.

Области от които се интересуваме или имаме опит или образование:

Илия: Съзнателност, създаване на устойчиви общества, ферми, гори, сгради, техника и т.н., градинарстване, пермакултура, макроикономика, търговия на валутните и стоковите пазари, прогнози, шахмат, айкидо, медитация, различни езотерични дисциплини, диетология, мегавитамин терапия, електро техник и инженер, екологично строителство, неагресивна комуникация, тишина, изследване на природните закони, четене, учене, калиграфия, чаена церемония, таичи, благотворителност, подпомагане на правилни по мое мнение каузи, търговия, алтернативни системи за обучение на деца и възрастни, чистота на помислите, постоянно откривам нови и нови неща които да искам да уча, проучвам, разбирам, използвам, внедрявам, преподавам и тн.

Мария: Съзнателност, холистична медицина, китайска медицина, рейки, акупресура и акупунктура, чаена церемония, таичи, чигун, приложна математика, физика, масажи, есенции на бах, билки, алтернативни системи за обучение и развитие на деца, шиене, плетене, готвене, медитация, енергийна работа, планински върхове и преходи, природа, здравословна храна, консервиране, йога, комуникация, танци, раждане и отглеждане на деца, създаване на уют, феншуй, мандарин, занаяти, фотография, предене и тъкане, оригами и много други.

Аро: Шарени, дрънкащи или шумкащи предмети, гърди, пълзене и ходене, дъвчене, издаване на силни високочестотни звуци... Сигурно има и още, но той ще ги попълни, когато му дойде времето.

(нов текст 14.ноември 2014)
Яна: Шумкащи найлонови пликчета, усмихнати хора които и обръщат внимание, оплакване, биберонче, пулене.

Ние обичаме добре измислените неща и следователно предпочитаме да мислим повечко и да работим по-малко. Не работим залудо. Държим да виждаме смисъл в нещата, които вършим и категорично отказваме да се занимаваме с неща, които са против нашите принципи или са просто безмислени.

Имаме много приятели, но също така обичаме да срещаме нови хора. Участваме в couchsurfing.org от години, участваме в justfortheloveofit.org, helpexchange.net и други подобни в същия стил. Не ни е страх да пътуваме на стоп и вземаме стопаджии.

Не сме религиозни, имаме странно чувство за хумор, Обичаме силно, тъжим силно и непонасяме зли и фалшиви хора. Понякога сме твърде прями, което води след себе си, че приятелите които имаме са ни близки, иначе не биха се задържали около нас.

Осъзнаваме, че сме грешни, осъзнаваме, че всички хора са грешни и се опитваме да не съдим, не винаги успяваме, в зависимост от това колко високо ни е нивото на съзнателност в случая.

За нас важни са намеренията, след това идеите/мислите и чак след това действията, последствията са последни. Следователно ние винаги търсим хора с добри намерения, ако намеренията са добри, дори и идеите и да са грешни с лекота можем да прощаваме, трудно ни е когато виждаме, че намеренията са нечисти.

Живели сме в България/София, Ямбол, Търново/, САЩ/Оганкуит(Мейн), Канада/Монтреал(Квебек), Салтспринг айлънд и Дънкан(Бритиш Колумбия). Освен местата на
които сме живели сме и попътували. По пътя сме събрали идеи, впечатления, изживявания, приятели, умения и опит, който искаме да приложим за развитието на проектът "Живо село".

Искаме да отглеждаме храната си, да строим къщите си, да се грижим за гората и земята. Искаме да отгледаме децата си сред природа, с чиста земя, чист въздух, чиста вода, чисти помисли, сред добри и способни хора и да развиваме дейности, които да помагат на всички. Искаме не просто да сме самодостатъчни, искаме да изнасяме благодат. Искаме да оставим на децата си света по-добър, от колкото сме го получили. Искаме да се забавляваме с приятели, докато с песен вършим работата си. Искаме да покажем, че устойчивият живот е възможен, приятен и полезен. И така ще бъде, амин.


Аз съм Боян или просто Бо (33).
Учил съм философия (и в по-малка степен - икономика). Работил съм все някакви офисни/компютърно/административно/клиенто-обслужващи и обработващо-данни неща. Личните ми интереси обикновено се въртят около по-дългите (и по-нависоко) планински преходи, астрология, интересни и верни приятели и различни мъдри/философски текстове. Голям фен съм на (текстовете оставени от) Рудолф Щайнер, който за щастие клони към невъзможност да бъде изчерпан - и като количество книги/лекции, и като разнообразие на темите, но най-вече като дълбочина на смисъла.
Във връзка с живо село (за сега) най-много ме вълнуват прилагането на биодинамичното земеделие (също основоположено от въпросния Щайнер) и откриване на най-био начина за гледане на пчели.


Биодинамичното земеделие дава интересни обяснения за причините зад процесите в природата, както и за взаимодействията между земята/почвата, растенията и животните; дава насоки за това как земята да се направи по-плодородна по естествен начин (без никакво използване на химикали и изкуствени торове), а отгледаните растения да бъдат по-хранителни; взимат се също така предвид специфични влияния (и цикли) идващи от Луната, Слънцето и планетите.
"Гледането" на пчели (пък) е другото изключително интересно и полезно занимание, което ще се радваме да развием - без въздействия, които да нарушават естествения начин на живот на пчелите, с голямо разнообразие от медоносна растителност и с изобилен добив на хубав мед, пък и вероятно и на други пчелни благинки.

Привет на всички! От вчера, 12 март 2016, населението на Живо село се увеличи с още един човек - моя милост. Въпреки че съм от вчера тук, ще изпреваря Венци и Момчил, и ще се представя преди тях :)

Казвам се Асен Рупчев, на 42 години съм, имам жена и две деца, които засега ще останат в София. Роден съм в Пловдив, там съм израснал между Младежкия хълм, Альоша и Сахат тепе, и съм учил първо в Математическата гимназия, а след това и в Техническия университет. По образование съм комуникационен инженер. Работил съм във фабрика за сладолед, по полето, като стругар, шивач, мебелист... След това се преместих в София и поработих и това, което бях учил - бях инженер в Моторола България и бях част от екипа, който изгради GSM мрежата на Глобул. Последната ми работа беше като видео инженер в бТВ. Освен работата имам и много странични интереси - свиря не много редовно на бас китара, слушам метъл и джаз, колекционирам стари фотоапарати и снимам с тях, практикувам йога, варя бира и чета много книги. Въпреки че винаги съм имал интерес към новите технологии (занимавам се с компютри от 10-годишен и буквално съм израснал с компютъра), паралелно с това винаги съм обичал и природата. Като малък прекарвах по-голямата част от времето си по пловдивските тепета и по поречието на Марица, понякога с приятели, но често и сам. Просто ми беше хубаво да съм на тишина, спокойствие и чист въздух. Но с течение на времето средата около мен ставаше все по-изкуствена, храната също, въздухът - по-труден за дишане, а аз от 65 кг станах 90 и това много ми тежеше. И преди около 3 години, с малко помощ от приятел, в мен започна един процес на осъзнаване. Започнах да гледам живота някак отстрани и видях една по-цялостна картина. Започнах да забелязвам много елементарни и логични връзки, които ми беше чудно как са ми убягвали преди. Това ме накара да променя изцяло живота си. Започнах да се замислям с какво се храня, как дишам, открих вътрешния свят, започнах да пречиствам тялото и мислите си и така стигнах и до йога. Станах пак 65 кг, всички болести изчезнаха, почувствах се пак като на 17 и като естествено продължение на този процес се преместих да живея на село близо до природата, да отглеждам сам храната си, да бъда в мир със себе си и с хората около мен. Завръщането към природата за мен в никакъв случай не е стъпка назад. То е връщане към правилния път, но е движение напред.

Да кажа и как избрах точно Живо село :) Първо реших да намеря някое село близо до София. После ми се прииска нещо по-диво, примерно Странджа-Сакар. Там обаче е много далече и прекалено диво и няма как да убедя жена ми да дойде с мен, а без не става, тя е част от мен и аз съм част от нея. След това се замислих дали да не се върна някъде по пловдивско, но там вече съм бил и не ми се връщаше. И един ден случайно се сетих, че моята фамилия Рупчев, въпреки че докъдето я знам, произхожда от Перущица, със сигурност някога назад във времето е била свързана с Рупите, и ми се прииска да ида до там да видя как е. Самото село с километрите оранжерии наоколо малко ме разочарова, но тази най-слънчева част на България много ми хареса. По същото време излезе пътеписа на Василка Маркова - Възможната България, с който вървеше карта на България с нанесени на нея всички живи места в страната. Погледнах кое е най-близо до Рупите, свързах се с Илия, и година и половина по-късно вече съм тук :) 

Това е накратко историята на моя живот до момента. От тук нататък се присъединявам към Илия в писането в блога и ще ви вдъхновяваме заедно с нови истории от наше село :)

Поздрави,
Асен (Живо село)