Wednesday, September 19, 2012

Бълхи

Живота на село е прекрасен, но си има и негативни страни.

Мисля, че горното изчерпва цялата тема, но ще продължа да пиша с цел да сме полезни с опита си на който има нужда.

В прясната тор(гюбре по нашия край) има бълхи в много голям процент от случаите. Под бълхи да се разбира тази скверна гад в която и да е от 4-те и метаморфози(яйце, ларва, пъшкул, бълха). Въпреки, че ние ги прихващаме за втори път от овча и козе тор, ми казаха, че и в птичата и кравето също има бълхи.

Ако ви трябва тор ползвайте престояла ПОНЕ една година (обгоряла).

Ако намерите източник (кошара или овчар) който да ви даде прясна тор, ви съветвам да я складирате далеч от къща и от пътека и да я ползвате след година-две. Процесът казват, можел да се забърза ако се прехвърля(премества от една купчина на друга) самата тор през месец.

Когато ринете торта носете гащеризон от горе до долу със стегнати ластици на китките и глезените. По-добре ползвайте гумени ботуши върху които да стегне гащеризона. Така ще избегнете ухапвания, а това е важно, ще стане ясно защо.

Свършете всичката работа на куп вместо да прекъсвате. Вие сте заразен, където минете ще сеете бълхи. Абсолютно не влизайте в къщата, колата или друго подобно място.

След като свършите работа потопете гащеризона във корито с вода. Ако е вряща по-добре, но не е задължително.

Вземете си вана или обилен душ и се огледайте изключително внимателно.

Не се събличайте вкъщи. Съблечете се на вън. Ако може направо се съблечете до камарата с тор. Възможно ако сте сложили къси панталони под гащеризона.

Бълхите могат да скачат до метър и половина. Но не го правят, предполагам ги мързи, то си е зор, да скочиш 1500 до 3000 пъти собствения си ръст. За това най-често скачат по краката ви до коляното.

Бълхите във фазата им на бълхи се давят. Ако откриете бълха по себе си е доста трудно да я смачкате ако не я мачкате продължително време стискайки силно с пръсти или с нокти, но за сметка на това можете да я удавите лесно. Пълните кофичка от кисело мляко или друг съд с вода, хващате бълхата (става по-лесно с мокри пръсти) и потапяте пръстите и бълхата във водата където отваряте пръстите. Не се опитвайте да пуснете бълхата от горе над водата, тя ще скочи, пуснете я ВЪВ водата. (Патента за това изобретение е на Боян)

Приятно е чувството да давиш бълхи.... особено като си изпатил доста.

За ларвите не съм сигурен, но яйцата и пашкулите не се давят и ,следователно водата не влияе на тези два метаморфозни стадия.

За тези стадии може да се изваряват дрехи, одеала, чершафи, килими и изобщо всичко. При изваряването всичко измира. Но е доста енергоемко от към работа и от към дърва. Но пък ефикасно 4-те метаморфози умират на куп, което не се постига по никакъв друг начин.

Яйцата на бълхата са свободно движещи се и белезникаво-прозрачни, абсурд е да ги видите. Снасят се навсякъде, но тъй като са подвижни се събират по гънки и пукнатини. Изчакват подходящи условия да се излюпят. Прахосмукачката влияе изключително добре на редуцирането на броя на яйцата.

Задължително изгаряйте торбичката на прахосмукачката след изхвърлянето и, което се прави на едно ползване (за това е желателно на веднъж да минете цялата къща).

Ако новоизлюпена бълха от пащкулчето на ларвата не се наяде с кръв до (мисля че 5 или 7 дена умира). За това е както казах важно да не ви хапят.

Една бълха която се е наяла с кръв снася над 20 яйца на ден. Ако не се е наяла не снася. За това също е много важно да не ви ухапват.

Ефикасната борба с бълхите се води на всички фронтове за всяка метаморфоза.

Два пъти на ден чистене с прахосмукачка, тупане на одеала и чершафи и дрехи, изваряване на по-съмнителните и вероятно заразени такива и осторожност за бълхи по краката ви и телата ви (най-често те скачат по краката и след това се придвижват на горе). Са достатъчно ефективни за да се справите с бълхите без препарати.

Пестициди срещу бълхи има много в селскостопанските аптеки. Ефективни са само срещу ларвите и бълхите, яйцата и пашкулите не се влияят.

Борба с бълхи се води поетапно. Тоест не е еднократно усилие, а е продължително натоварване.

След като бълхите намалеят или дори изчезнат направете сметка 14 дни след това да проведете масирана акция срещу тях отново, дори и да няма признаци. Ако има признаци за наличието им по-рано, борбата започва по-рано.

Не са страшни... но са безкрайно досадни.

Къщата се чисти цялостно, всички стаи, коридори, и тн където може да са се разпространили.

Най-важното за да се отървете от бълхите е да премахнете източника на инвазия. В нашия случай купчината с тор, но понякога това са домашни животни.

Хайде пожелайте ни сега успех за нашата трета и най-голяма по мащаб за тази година борба.
Мисля, че от утре или други ден ще започне отброяването на 14 дневния срок. :)

Много е дразнещо, че отиват много време и сили за нещо толкова безмислено, вместо да се вложат в десетките проекти които ни чакат.

 

1 comment: