Friday, September 21, 2012

Ти да видиш изолация в 21-ви век

Четох някъде, някога, нещо си. Нищо не съм запомнил, но ми е останало чувството, че изолацията на покрива трябва да е с 40% по-добра от изолацията на стените. (коефициентът на топлопропускане да е с 40% по-нисък при тавана от колкото при стените)

И като се замисли човек има защо, защото топлият въздух се качва конвективно на горе, тоест е много по-вероятно да губиш топло през тавана от колкото през стените.

Тъй като тази година не ни остана време да се занимаем с топлоизолация на къщата, поне решихме да направим нещо за тавана, а именно да складираме там една камара слама. Сламата е изключително добра за топлоизолация.

Под една камара да се разбира 100 бали слама. Ама не се събраха всичките де, та около 75 бали качихме горе, пък останалите ще се разположат по повдигнатите лехи в задния двор на къщата.

А да-това ме подсеща да ви кажа, че на събор на проекта Живо село, което вече се състои от четири човека! ура! се реши да премахнем 4 реда от лозето в задния двор за да можем на тяхно място да изградим повдигнатите лехи за зеленчуците които ще се използват в домакинството за прясна консумация.

Да се върнем към темата, успяхме ей така на шега да намерим двойно използване на ресурсът слама, веднъж за изолация, и веднъж(на пролет) мълч по градината.

Доволен от добре свършената работа днес се наслаждавах върховете на планините на изток, които се бяха обагрили в червено.

Което подсеща, че трябва да изолираме комините много добре за да не хвръкне искра на тавана.

No comments:

Post a Comment