Sunday, June 10, 2012

Разни уроци


Когато се сблъска теорията с практиката се получават едни много добри уроци.

Например:

Сеното наистина става за мълч, както и сламата, то се държи по абсолютно същия начин, НО при някои условия. За да може да се ползва сено за мълч, то трябва да е окосено преди тревата да е направила семена. А за да си сигурен в това, трябва сам да си го произведеш, защото иначе никой не го прави така за животните.

Сеното което ще са склонни да ви дадат без пари, а в повечето случаи изобщо да ви дадат, е сено което е старо и животните не го ядат. ОБАЧЕ, то обикновено се слага първо за постеля в обора. И тамън си викаш екстра, ще намажем и малко тор, пък то се оказва, че освен тор намазваш и бълхи. Пък те са доста трудни за унищожаване след това. А пък как сърби... Вече сме чисти де, спокойно можете да идвате на гости. :)

Мълчът има страхотен ефект за растенията. Прекрасно се оттърваваш от плевели, запазва влагата, предпазва от степване на земята. НО, почвата се затопля по-бавно и не се чудете, ако и растенията се развиват по-бавно от тези на съседа.

Мълчът ИЗИСКВА капково напояване, особено ако не говорим за бутикова градинка а за нещо по-голямо. Да се полива на ръка всяко коренче е времеемко и досадно, а ако сте използвали картон под мълча и доста трудно.

Мълчът е много по-сложен за използване при едногодишни растения от колкото при многогодишни.

Да пресаждаш краставици е сложно, много по-лесно е да посадиш няколко семки където трябва да изникнат пък после да оплевиш излишните. Ако все пак се наложи, задължително първите 4-5 дена им осигурете сянка.

Семената на морковите изискват постоянна висока влажност за да имат добра кълняемост.

Ако кълновете са прекалено големи при сеене, дините изгниват преди да поникнат.

Доматите изискват слънце за бърз растеж.

Марулите могат да понасят частична сянка, и ако са посяти късно може това да е предимство. Много вода. Може да се направи разсад.

Лозето по време на цъфтежа не се пипа иначе се съсипва реколтата. За това процедурите по плевене, промушване и пречупване се извършват своевременно.

Най-лесната рецепта за лозови листа за сърми: Береш, слагаш в буркан, затваряш с капачка. Това е всичко.

No comments:

Post a Comment