Wednesday, June 10, 2015

Съвет към родители с градини


Драги ми родители, често си мисля за вас когато се радвам на моя син Аро и взаимодействието му с градината. Надявам се, че вие сте от онези родители които имат достъп до градина.

Съветвам ви, да засадите целогодишни ягоди и малини, грах и чери домати.

Препоръчвам ви точно тези неща, защото наблюденията ми показват, че те изискват минимална грижа, а предизвикват максимален интерес и действие от децата. Освен това се застъпват много добре като плододаване и винаги има по нещо. Целогодишните ягоди и малини имат по-малко плод, но е разпределен във времето. Съветвам ви да ги засадите на есен за да може още първата година вие и децата ви да се радвате на реколта. Грахчето ви съветвам да засадите на три пъти един по-рано, един по-късно и един на есен, за да удължите времето на сладките крехки грахчета.

Моля ви наблюдавайте децата си, всяко дете е човек, всеки човек е различен. Те имат предпочитания към различни растения и храни, различни от други деца и различни от родителите си. Аро например, обожава копър, кейл и магданоз, но не толкова маруля и зеле.
Открийтте какво харесват децата ви, засадете го близко до къщата на достъпно за тях място и ги оставете да си берат и хапват сами.

Всяка сутрин Аро отива на оглед в градината да откъсне зрелите (а често и не толкова зрелите) ягодки и малинки. Когато берем копър за таратор, той изяжда пет пъти повече от количеството за цяла тенджера таратор, магданоза и кейл-а си ги тъпче в устата пътьом докато играе на нещо или просто минава покрай тях.

Така успявам да се радвам на свободно време, спокоен съм за качеството на храната която ползва всекидневно, доволен съм от разнообразието, виждам връзката между детето и природата,  не се налага да казвам, че не трябва да се газят растенията в градината, не се налага аз да ги обирам и сервирам и винаги са възможно най-пресни.
А на дъщеря си, Яна, садя зелен лук, изглежда е фен.

Илия (Живо село)

П.П. А понякога дори и вие ще намажете такава закуска.

1 comment:

  1. Имате много добри идеи, но най-добрата е завръщането на село. Надявам се в близкото бъдеще повече хора да се населят и в моето ново село Боженица. По принцип до сега съм нямала село, но всеки петък тате ни качваше в колата, докато спим и се събуждахме ту в Родопите, ту на някое друго диво място и така обиколихме България. Естествено живота в апартамент не го спираше, като един от най-добрите зоолози в България и основател на първия частен български зоопарк да напълни апартамента с питони, пантера, сови, сиамски крокодили и всичко, което може да си представи човек. След време мястото стана малко и взехме къща с двор, където животните да имат свое собствено кътче. Там се и научих, колко по-вкусна е храната, която сами сме си отгледали в градината. Минаха 10 години и решихме да закупим 10 декара в село Боженица. Това място винаги ни удивяваше с красотата си, поддържаното село и реката, която минаваше през него. Решили сме да се остановим за постоянно там и да изградим наша ферма, като вместо да се придържаме към стандартните методи сме добавили наши модернизирани и еко идеи. Държим материалите във фермата да са от естествени материали, а не бетон и железа. Искаме да отглеждаме както стандартните плодове и зеленчуци, така и по-екзотични, които са пълни с витамини или могат да се ползват за лечение на редица болести; един куп животни като се моля да се мяркат поне една две кравички между екстравагантните животни на татко. Целта е да се построи ферма, която се грижи сама за себе си (до колкото е възможно). Автоматично напояване, самопотдържащо се езеро разчитащо на естествения начин на потдръжка на природата, твера, която при пъпчене да не загива, а животните да не могат да изкореняват и какви ли не други идеи, които искаме да приложим. Крайната цел е да отглеждаме всичко, от което се нуждаем, а излишъка според културата да се продава по магазините или да се дава на нуждаещите се хора от селото, които едва кретат с тези пенсии. Идеята е, ако успеем да въведем тази модернизация при нас, да научим и останалите как се прави, за да могат и те без много мъчение да направят постигнатото от нас. Около имотите минава река, която е чудесен източник на вода и електроенергия. За жалост са малко хората, които ще се сетят, че могат да я ползват и да спестят пари за ток и вода. Надяваме се, че проектат ще е успешен и ще можем да помогнем и на другите било то с част от продукцията си или с иновативните идеи, с които се надяваме да им отворим очите, че и без много пари могат да се направят невероятни неща.
    Пожелаваме ви късмет с начинанието. Проекта ви е чудесен!

    ReplyDelete