Monday, May 27, 2013

Първото капково напояване работи - със снимки

И така, дойде този заветен миг в който можем да кажем, че едната ни зеленчукова градина се напоява с капково напояване и е несравнимо (десетки пъти) по-икономична като разход на вода от коя да е друга градина в селото, пък смеем да кажем, не само в нашето.


Разбира се, работата е свършена на половина, ама то така е. Чопнеш тук, чопнеш там, хиляда задачки.

Все пак го пуснахме и работи прекрасно.


Както обичам да казвам - на теория, теория и практика са едно и също нещо, на практика, не са.

Изходните данни сочат, че капков маркуч би трябвало да работи над 0.5 атмосфери, или поне 0.2. Е да, ама ние го подкарахме с 0.12 атмосфери. То хубаво ще каже някой, иди дойди там по графиките ако се взираш до болка можеш да видиш как би работило и на 0.12 атмосфери. Обаче, ние пък сложихме филтър на цялата тая система която би трябвало да прави съпротивление 0.2 атмосфери. Всякаква математика показва, че това не би трябвало да работи. Ама работи.


Така че моят съвет към вас когато тръгнете да си правите капково напояване е да си купите 50м маркуч с всичките му джаджи и да пробвате какво можете да сътворите без да обръщате внимание на теоретиичните характеристики. Като се наекспериментирате тогава си купете нужното ви количество и действате, вече ще знаете и какво може. На нас този процес ни отне една година де, ама то щото покрай другото. ;)

Сега сме в процес на инсталиране на другата система за капково която ще захранва градината над къщата. Тя пък е още по-готина, с една система можем да поливаме градината и да захранваме къщата с вода в момент на нужда, можем да захранваме системата с вода от две места и ще имаме 1.5 атмосфери налягане - достатъчно да мине и през бойлера, пък да не кажа, че ще е достатъчно да мине и през слънчевия бойлер до който още не сме стигнали де. Да не говорим, че ще е възможно разширяване във всякаква посока - обем на резервоарите, брой градини за поливане и какво ли още не, абе много гъвкава. Да не споменавам пък, че ще има инсталиран седмичен таймер и ще можем да поливаме когато си поискаме за колкото си поискаме в денонощието и в дните от седмицата , за времето (с 15 мин точност) което искаме. Изобщо лежи си човек в 5 сутринта, а то си полива само до 6:15 и си спира.

Ама да я направим и нея пък тогава ще се хвалим.

За сега сме на етап копане на каналите за полагане на магистралните маркучи. Все присъства туй копане бре! :)

До скоро копане! :)

5 comments:

  1. браво много готино се е получило пък и икономично много интересно написано поздрави и чакаме и другата система със снимки:)

    ReplyDelete
  2. Е, със здраве да си я ползвате :)))

    ReplyDelete
  3. Браво и от мен.Тъкмо ми се беше зародила съшата идея и търсех точно тази идея.
    Поздрави и нови дерзания!

    ReplyDelete