Thursday, March 21, 2013

кокошки

Едната коко умря.
Друга изглежда доста зле.
Още една е странна.
Останалите 3 се окопитиха горе-долу.

Извода е, никогаш да не взема човек кокошки от пазара. Те се гледат в клетки, хранят се със смески и изобщо съвсем не са предназначени за диващината която е на село.

Милите кокошки не схващат що е то жито и как да го ползват, не познават буболечетата и червеите като храна, тревата дори не я поглеждат, не знаят да спят на високо на пръчката, никак не държат на студ, и спят посред бял ден, а за ровене въобще и дума не може да става.

Следващите кокошки дето ще вземем ще са домашно излюпени и свикнали на нормален дивашки/селски живот.

Надявам се поне 4 от тези да можем да върнем към живот, реални шансове изглежда да имаме за 3.

Днес ги подхраних с буболечета и голи охлюви и червейчета, отделих 2 часа да им събирам. Живнаха малко, надявам се да помогне.

Поне се отвори място за петел, а са ни обещали дивашки домашен петел от близки приятели. Токувиж, ние сами сме си отгледали някое кокошле.

Официалното име на кокошкарника е "белият дом". :)

5 comments:

  1. Дообреее, бъдещият свинарник очаквам да го кръстите - "Пентагона" :-)
    бтв и на баща ми 1 кокошка се наложило да мине под ножа, щото друга я клъвнала лошо по главата и тя почнала да ходи зашеметена после. Та сега има и той 4 броя :-) Ако нема кой да ти даде некой друг съвет (за кокошките ми е думата, а може и за друго ако стане приказка), мога да те свържа с баща ми, не че е кой знае какъв експерт, ама все пак си е селско чАдо и къде с налучкване къде е видял от некой друг или са му казали има известен опит :-)

    ReplyDelete
  2. А така, съвет от баща ми: да сложиш калиев перманганат във водата на коките. По 3-4 капки на литър. Щом ти умирали това било добро за тех. Иначе на пазара казва че само такива се продават от клетки. Ама имало значение дали са стари или млади. Неговите били млади и си ядяли всичко още от началото, немало проблем и след 2 месеца почнали да снасят. Също вика на първо време да ги подхраниш със смеска за носачки щото е са свикнали с това, после можеш да им я спреш. Също се бият каза баща ми, и ако са ти млади да им подрежеш леко клюна отпред да не се бият, щото е остър си пробиват главите. А ша им трябва време да свикнат да са свободни кокошки :-)

    ReplyDelete
  3. Здравейте от мен!!Един изпитан(от мен) съвет- когато се разболяха кокошките ни - три дни сутрин и вечер им давах по 2см парче пресен чесън!И всички болни се оправиха!Нямахме си идея какво им е и ги бяхм отписали!!Поздрави!

    ReplyDelete
  4. тъй, туй с чесъна е по-наш стил. ще го пробваме.
    днес дойде продавача, извикахме го да ги види. каза, че според него е авитаминоза и ще и мине до няколко дни. да ги пазим на сухо (да махнем балатума от пода на курника.
    Щял да замени кокошката дето умря, ще трябва ли да доплащаме нещо не стана ясно.
    Каза по-младите кокошки по-трудно се адаптират, хранете ги със смеска за носачки за седмица-две и постепенно вкарвайте новите храни.
    не мисля да го правя тоя компромис обаче, и без туй вече 3 кокошки изглеждат почти нормално. явно може и без смески.

    ReplyDelete
  5. Кокошката е едно от животните без които селският двор не може. Любими са ми! Даже преди време се занимавах с люпене на пиленца. За тази цел и инкубатор направих с един приятел - по електрическата част. Неуписуемо е чувството, когато се люпят до теб, и се ражда живот. Спал съм по цели нощи до инкубатора от кеф. Като станат пиленца са още по големи сладури. После ги предавах на майка ми на село. Ето малко разказ в картинки за люпенето:
    http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2010/05/22/vylshebstvoto-izliupvane-na-pilenca.549758
    Най добре е да се люпи с квачка. Тя е идеалната учителка на малчуганите. За квачка може да се ползва и пуйка. Те имат силно чувство за люпене и могат да люпят наколко пъти подред, но е хубаво да не се насаждат трети път защото силите и не стигат и често умират. Дано вече да имате само хубави моменти с вашите жовотинки.
    Поздрави :-)

    ReplyDelete