Tuesday, October 16, 2012

кратичко

Пак по нощите пиша, няма кога инак.

Размишлявах наскоро, че когато помощ наистина трябва, тя идва, през останалото време човек явно може да се справи и сам.
Миро и Бо дойдоха 3 дена преди уговорката за изораването на нивите. Работата която оставаше, сам не бих могъл да свърша никогаш за това време. Тримата заедно успяхме да изчистим нивите и да ги подготвим за оран. Хиляди благодарности.

Тракториста дойде, свестен човек изглежда, изора нивите за два дена. По-голямата част от нивите се оказа, че не са работени над 30 години по сведения на очевидци. Другите не са работени около 10, но с по-несигурни данни.

Тъй като той има и багер, а преценихме, че 200 дупки са близо 200 кубика земя и ще се смажем от копане, отделихме една неприлична сума за да платим да се изкопаят дупките на фиданките с багер. Очакваме да се случки към 20-25-ти ноември.

В момента сме заети с изготвяне на плана за засаждане на нивите и оразмеряването им на място. Голяма играчка е да се намерят водоравните линии по имота, а те са изключително важни. За съжаление повечето земеделци избират лесното и теглят права линия по която боцкат дръвчетата.

Поръчахме и капарирахме мрежата и оградните колове (бетон). Очакваме доставка началото на ноември. Също неприлична сума. Ех!

Подкарахме циганската печка с фурна, тя блъвна пушек. Голямо мазане падна после. Изпробвахме две смеси: шамот и вода - лесен за употреба, но се напука; равни части сол, пепел, глина- оказа се по-добро от шамота което много ме учуди, напука се минимално, въпреки, че запалихме огън преди да е изсъхнала сместа. Печката вече не дими. Иска още мазане преди да реша, че е ок да работи вътре в къщата на затворени врати.

Взехме пералня, прането на ръка губеше твърде много време и нерви, а и не беше кой знае колко качествено.

Червеното вино го изпуснахме и не можахме да го пресечем да остане сладко, сега си е нормално вино. Разочарование. В момента е извадено от майката и чакаме вторичната ферментация и избистрянето. Поне знаем, че е абсолютно чисто.
Бялото го чакаме да приключи с първичната ферментация до 20-21-ви ден преди да го затворим.

Ремонтите по къщата изостават гротескно.

Мария ни храни просто прекрасно! Хиляди благодарности!

Успяхме да намерим пазар за гроздов сок, та покрихме някакви ситни дребни разходи с цената на 2 дена изтискване на сок от грозде.

Опитваме се да не обръщаме внимание на есента която напира. Започват да се усещат преимуществата да си в топъл регион. Температурите са с 5-8 градуса по-високи от софия и това е достатъчно за да пренебрегваме въпроса с отоплението все още.

Все пак дърва и печки ще си трябват.

Хайде до скоро.

4 comments:

  1. Хей, какви 200 кубика за 200 фиданки?!?????
    Та ти виждал ли си кореновата система на една фиданка?! Тук нещо не е както трябва, може да е хубаво да се чуем :)

    ReplyDelete
  2. Ей, а така, трябва да ни следите да не правим глупости! :)
    Според материалите които съм чел: при садене на овощна градина след риголване на 90см, дупките се правят 50/50/50. Ако почвата не е риголвана предварително дупките се правят 100/100/60 или 80/80/70 в зависимост от структурата на почвата.
    Права си де, има математическа неточност при смятането защото една дупка не е един кубик. Но тъй като вече оразмерихме единия парцел, се оказва, че има и подценяване на броя на фиданките, та нещата се нагласят някак си. :) само на единия парцел сме с 43 бадема 59 нар/смокиня 2 мушмули и 250 лози. Почна оразмеряването на втория.
    Ако има неточност в размерите на дупките казвай и да четем по-задълбочено.

    ReplyDelete
  3. Илията, виж ние какво си направихме (оф-топик, че не знам къде да те открия): http://29282978.blogspot.ca/2012/10/blog-post.html

    ReplyDelete
  4. упер сте Гери! :)

    Включвам си го в план-графика :)

    ReplyDelete