Monday, October 29, 2012

напредък

Градините са оразмерени. При това контурно! За да запазим всичката паднала вода в границите на парцелите.

Дупките за дръвчетата са изкопани. Беше един цял ден работа 10-часа за багериста. Сроковете за изветряне на дупките текат! Едно гайле по-малко, малко товар е свален от раменете.

На някои парцели се откриха 4-5 вида различна почва, имам чувството, че всяко дърво ще е твърде уникално.

Боян се е зарибил яко да чете за овошките и поема огромни обеми от информация. И аз бях така преди време, разбирам го съвсем добре колко е вдъхновяващо и все по-интересно, да разбираш света около себе си все по-добре.

Опитваме се да стъпим на колкото се може повече теория, за да не правим груби грешки за които ще плащаме с години напред. Никак не е лесно, защото нито сме конвенционални фермери, нито сме хипи фермери. Опитваме се да използваме цялото натрупано знание, всичкия здрав разум и логика и да изключим химията и механизираната обработка, с идеята да постигнем качество, а не количество. Та за това се явява малко трудно.
Пък на всичкото от горе, нали био разнообразие гоним, ще садим над 24 вида многогодишни растения на 5 декара. Ха върви ги проучи всичките в детайл сега! Почти се справяме де. :)

След проучването на фосфатните торове и невъзможността да намерим в България моно фосфат (надробена на прах фосфатна скала) се отказахме да слагаме изобщо фосфатен тор. За калий ще използваме дървесна пепел от печката, за азот ще ползваме оборски тор.

Ще прилагаме водозадържащи кристали и микоризни гъби при засаждането. И двете проучени и съвсем ОК за био производство. Микоризните гъби са ми супер любими от доста време и с огромно удоволствие намерих вносител в България. Всичко е доставено и чака започване на засаждането. Това ще осигури изключително здрави растения с изключително богати на хранителни вещества плодове.
Симбиотичните отношения са ключът на всички нива в еволюционното развитие!

Тази година е топла и листата още не са паднали. Разсадниците изчакват.

Оградата още не е дошла. Ние пък се поразболяхме и добре ни дойдоха 2 валежни дни за малко почивка.
Под почивка да се има предвид слагане на 20 литра кисели краставички, 30 литра трушия и други ситни дребни работи.

Ще имаме огромна нужда от помощ в идните 30-40 дена, защото вземем ли фиданките те трябва да се засадят бързо за да не увехнат коренчетата. А тепърва трябва да се докара оборската тор, да се купят фиданките и да се сложи мрежата на парцелите.

Ще се опитам да направя някаква организация на приятели и доброволци, всеки за по 1-2-3 дена кой-колкото може.

В софия и българия като цяло вилнеят някакви порои и силни ветрове. Но ние живеем в рая, при нас винаги всичко е ОК. :)

С тази светла нотка ви пожелавам лека нощ.

No comments:

Post a Comment