Friday, December 14, 2018

Аз понеже не "усещам каква енергия има това място" и си изследвам.

Вчера ми пристигнаха резултатите от изследването което правихме през 2017 година.

Тръгнах да бълвам змии и гущери за това колко зле и бавна е бюрокрацията и положението в институциите, ама се спрях, не е за нас тази тема, не за това сме се събрали, а и ние ли да се оплакваме, които живеем някъде по периферията с минимален досег с онази градско-институционална реалност.

Понеже съм обещал да ви споделя като излезнат резултатите от това изследване, за да попълним картинката от вода, въздух, храна, почва, температура и други абиотични показатели на околната среда в която съществуваме, веднага седнах да ви пиша.

Та да се върна на темата, 2017 година МЗ и в частност РЗИ и в частност кмета ни, ни предложи да участваме в изследване за намаляване въздействието на радон в жилищните сгради.
Ама съгласен съм разбира се!
Приехме една макла апаратурка в дома си и в продължение на няколко месеца тя си цъкаше и отчиташе стойностите на радон във въздуха във възможно най-застрашеното помещение в къщата приземен полувкопан етаж с циментов под с пукнатини.

Доволен съм да съобщя, че "енергията тук не е лоша"

сиреч активността на радон у наше село е 174+-7Bq/m3(Бакерел на кубичен метър (мярката за радиоактивност))  а референтната стойност е 300Bq/m3 .

Тоест сме безопасно облъчвани и няма да светнем в някакъв момент, нито ще получим рак на белите дробове, поне не от радиация.

Радонът е газ при температури над -71 градуса целзий, отделянето му е в пряка връзка с наличието и концентрацията на радий-226 в почвата.
Радонът е стъпка от разпада на другите радиоактивни елементи и така да се каже, излиза от почвата към атмосферата и когато на пътя му има къща я пълни преди да продължи на татък, тоест е по-концентриран в затворени пространства. Измерването му се използва като изследване на радиоактивност.
За да не ви преразказвам всичко, ето ви линк да си четете https://en.wikipedia.org/wiki/Radon .

Но това което трябва да си извадите като заключение е, че Живо село все още е и все по-доказано най-доброто място за живеене. :)

Айде весели празници.

Илия(Храна за размисъл)

2 comments:

  1. Strange "water hack" burns 2 lbs overnight

    Well over 160 000 men and women are using a easy and secret "liquids hack" to drop 1-2lbs every night while they sleep.

    It is easy and works with anybody.

    Here's how you can do it yourself:

    1) Go get a drinking glass and fill it half full

    2) Then do this strange HACK

    so you'll be 1-2lbs skinnier as soon as tomorrow!

    ReplyDelete
  2. ��✔️❤️ Хей, страхотна статия! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотни! Поздрави

    ╰┈➤ zaKluch.com

    ReplyDelete