Friday, August 25, 2017

Простичките неща - въздух, вода, храна, топлина

Хубава година е тази, случват се отдавна отлагани неща и има усещането за задоволство. Едно от тези хубави отданва искани неща е изследването на водата която пием.

Ще ви набутам тук едни данни сега да ги видите, знам, че нищо няма да ви говорят, ама може да го приемете на доверие, че всичко е перфектно. А може, и даже е по-добре, да се поинтересувате какво значат, а най-добре да хванете да си направите и вие едно изследване на водата която пиете и на водата с която си поливате градините, че иначе язък ви за здравословното хранене или био земеделие.

Та тази година успях да направя две възможно най-пълни изследвания на водата която ползваме. Ето резултатите от химическото: Ph 7,54

N total NO2 NO3 ХПК NH4 SO4 PO4 Cl Ag Al
1.7 <0.03 <2.2 15 1.62 <5 0.49 7 <1 <50
[mg/l] [mg/l] [mg/l] [mg/l] [mg/l] [mg/l] [mg/l] [mg/l] ppb ppb


As Ca Cd Cr Cu Fe K Mg Mn Na
<2 8105.65 <0.2 3.44 5.85 <100 643.14 1097.95 1.22 4274.6
ppb ppb ppb ppb ppb ppb ppb ppb ppb ppb


Ni Pb Sb Sn Zn U Неразтворени вещества/ Sus S Разтворени вещества/ Dus S
<1 <30 <50 <50 25.71 2.78 1
ppb ppb ppb ppb ppb ppb [mg/l] [mg/l]Ето резултатите от биологията:Ако се поинтересувате, ще можете да намерите в нета референтни стойности за всеки един химичен елемент или бактерия. А ако не ви се занимава, но ми имате доверие можете да приемете, че всички показатели са идеални.

Ех какво облекчение ми беше като ги получих тия резултати!!! Защото то човек си мисли някакви неща, разсъждава и спекулира, но опре ли ножа до кокал и предстои да излезне точния резултат на изследването си е притеснително. Сигурно за това повечето хора не си правят изследване на водите, предпочитат да ги усещат. "Чувствам много добра енергия, тая вода е супер чиста."
Аз не съм безчувствен, ама чак да чувствам химическия състав на водата не мога. Та за туй предпочитам да си го измеря.

Та мисълта ми беше за простичите неща.
Скоро си мислих какво пък толкова ни трябва и кои са нещата дето ползваме най-много и не можем без тях. Та ето го и обобщението:

1. Въздух. - Носят се разни слухове, че имаме най-добрия въздух в България. Ама те много хора на много места казват така, та не им хващам вяра. Обаче има някои неопровержими доказателства. В землището на нашето село е измерен най-чистия въздух за целия регион. Въз основа на това се решава да се изгради център за деца с белодробни заболявания и астма. Въз основа на това започва урегулиране на поземлените имоти в селото за разширяване на жилищната база. (предполагам доста хора знаят за санаториума в Сандански, е те тоя същия е трябвало да е в наше село.) И тук теориите се раздвояват, едните твърдят, че са се усетили, че селището е твърде малко и ще е много зор да го разширят за да поеме такъв голям проект, а другите твърдят, че тогавашния ни кмет е извъртял няква далавера и е предостъпил на Сандански да направят санаториума. Ама мене ми е все едно, дишам с пълни гърди и се радвам, че селцето не се е превърнало в град.
За всеки случай обаче пуснахме и едно изследване за радон във въздуха, че в последно време е модерно. Все още чакам резултатите, ще споделя

2. Вода. - Както се види от по-горните данни водата ни е свръх чиста. Аз лично не вярвах, че може да се намери вода която да не излиза от нормите на нито един от 30-те химични показателя, ама ей го на, взе че се намери.

3. Храна. - Храната съм я коментирал много и не виждам смисъл да го правя и в тази статия и без това повечето снимки дето качвам във фейсбук страницата са на продукти от нашите градини.
С невероятна готовност ще предоставя продукти от нашите градини на всеки който иска да плати за изследването им. Просто на нас ни идват малко множко разходите за наука, пък нали ние си ги гледаме, та знаем какво правим. Ама все пак ако някой има връзки в лаборатория да каже, пращам веднага! Има доста интересни неща които могат да се изследват по храната!

4. Топлина. - За топлината не се бях сетил когато обмислях статията, обаче междувременно отидохме за малко на язовир Голям Беглик и август месец преживях температура от -2 градуса и веднага ми влезна в дневния ред от важните неща за едно човешко същество.
За да не съм голословен и просто да ви обяснявам, че при нас е топло съм започнал измервания и записване на температурите на всеки 5 минути. Като навъртя една година ще споделя данни и после на втората пак, за да се усреднят, в момента имам към 20-тина дни пропуск, като ми се запълни паметта на измерителното устройство и забравя да сваля данните на компютъра спира да записва и ме чака. Ама след още година ще ги попълня тия дребни дупки.

Живеем си ние тук на убавото място (за щастие научно доказано, а не само на усещане) пък вие се помайвайте още малко, като ви дойде времето, пишете два реда, звъннете един телефон и елате да видите и да усетите (па може и да помогнете нещо), кой знае може и на вас да ви хареса и да си станем добри съседи.

Илия (Живо Село)
0887627897


No comments:

Post a Comment