Sunday, May 1, 2016

Представяне на Живо село пред Хранкооп 2016

Имам желание да напиша представяне за проекта „Живо село” и хората в него, за да се опознаем по-добре със съкооператорите ни в Хранкооп.
Това ще е тежичка задача имайки предвид, че ние сами по себе си сме кооператив, а това, колеги, както знаете и виждате всеки ден, е един много динамичен живот, за това моля ви, имайте търпение ако решите да четете нашето представяне, защото ще е малко по-дългичко, но се налага.

Проектът.
„Живо село” накратко е проект, който цели активни хората с желание да живеят на село да се заселят в едно село, да се сформира кооперативен дух, да се отглежда колкото се може повече от консумираната храна и по възможно най-чист начин (същевремено не се фокусираме само в земеделие). Това микро общество да допринася за развитието на селото чрез подобряване на околната среда, микро климата, инфраструктурата, създаване на устойчиви бизнеси на територията на селото, като междувремено се създават възможности за подпомагане на околните села и местността и се търсят активни връзки с по-голямото общество (тоест не се изолира този проект при достигане на самодостатъчност, а се търси как самият проект и хората в него да подпомагат обществото).
В контраст на повечето „еко селища” „Живо село” е обикновено село и като такова няма никакви допълнителни правила и ограничения налагани върху жителите му. Всяко семейство си има отделно домакинство, собственост, поминък, интереси и се развива както намери за добре. Свобода.
Кооперативният дух който се заражда между нас, се базира на съчетанието на личните ни интереси и сходни виждания, като обикновено по различни микро проекти се съчетаваме различни групички които са по-заинтересовани.
Тъй като Живо село е един експериментален проект, а и в него се извършва доста R&D, се надяваме в някакъв момент да опишем този натрупан опит, за да послужи на други, които ще тръгнат по този път към „Живо село v2.0”.
Повече може да прочетете на блога ни zhivoselo.blogspot.bg и на фейсбук страницата ни www.facebook.com/zhivoselo/

Хората.Към този момент успяхме някакси да съберем по-голямата част от тайфата на едно място (с изключение на Боян). Отне ни само един месец за да се подредим за тази снимка.:)

Живо село се роди като начало в главите на Мария и Илия. Те го започнаха някъде около 2011година. В последствие си народиха две деца Аро и Яна, които много помагат за твърде много неща.
Илия по образование е електро инженер, по дейност е търговец и електротехник, по призвание към момента е овощар.
Мария по образование е приложен математик и програмист, по професия е масажист, а по призвание се занимава с китайска медицина.
Първият прегърнал идеите беше Боян, наш приятел (на Мария и Илия) от незапомнени времена. Боян по образование е философ, по професия се е захванал дa специализира в данни, анализи и 'голямото данни' (big data), по призвание е антропософ, пчелар, планинар и готин.
След това дойде Венци. Венци беше идвал няколко пъти като доброволец, докато в един момент реши, че наистина това е мястото за него и се премести. Венци по образование е заварчик, по професия е заварчик, по призвание е добър човек, който се опитва да помогне на всички с всичко. (кхм-кхъм... и си търси жена)
След това дойде Асен, за малко като доброволец и после се премести със семейството си. За сега е само Асен, защото трябва да направи дом в който да се настанят двете му деца Папи и Добри и съпругата му Елица. Асен по образование е комуникационен инженер, по професия е комуникационен и видео инженер, по хоби е фотограф и колекционер на фотоапарати, а по призвание е дърводелец, йога и пивовар.
След това дойде Момчил, за малко като доброволец и в рамките на три месеца след това реши, че ще се мести тук, защото това било мястото. Момчил по образование е икономист и мениджър, по професия е икономически директор и търговец, по призвание е хм... спокоен. :)
За сега сме това, плюс някои много привързани към идеята хора, които много ни помагат и скоро ги чакаме съвсем да узреят.
Като цяло доброволстването при нас води до промяна на начина ви на живот, внимавайте. :)

Какво предлагаме на ХК.
И ние не знаем точно какво. Най-вече приятелство.
Комбинирано между нас вече имаме лозя десертни и винени, овошни градини най-разнообразни, парник, берем дивите неща по планините Пирин и Славянка между  които се намира селото и правим доста зимнина, трушии, скоро и бира, вече и боза, a някои от нас даже и плетат ;). Абе правим много неща.
Към ХК ще пращаме от време на време (все по-често и повече) продукти които имаме в изобилие и вече сме се набълбукали с тях до пръсване. С което искам да кажа, че нямаме градини специално предназначени за производство за търговия, а всичко си е за нас, ама често остава повечко и ви пращаме.
До сега са пращали предимно Мария и Илия, но нещата се променят. За това при описанието на всеки продукт ще слагаме и име на производителя, за да се знае, кой е отговорен за кои продукти при похвали или недоволства.
Също така до сега работихме само на дарения. Може би това ще се промени скоро с навлизането на още хора в Живо село, но може и да не е скоро, а най-много се надявам да не се промени.
Изковахме терминът „Свободна цена” защото хората изглежда се стряскат от думата „дарение”. Та за сега ще работим на свободна цена ето и идеята.

Свободна цена е цената с която потребителя оценява един продукт, така че да е доволен от сделката.
Производителя приема тази цена.

За нас е важно потребителя да си задава въпроси. Как се отглежда това нещо? Колко труд е нужен? Колко разходи има по отглеждането или приготвянето? Какви са рисковете за провал на реколтата при производството на чиста храна? Колко разходи има по транспорта?  Каква е разликата между този продукт и конвенционалния? Колко е важна за мен тази разлика? Ако аз го гледах колко щях да искам за него? На каква цена ще съм доволен и пак ще искам да си взема? Колко трябва да си взема за да ми стигне, но да не ми остане, че да не изхвърлям труда на тези хора в кофата?

Свободната цена е експеримент, който смеем да приложим само сред съзнателни хора като вас, по обясними причини. Най-големият интерес за производството на чиста храна би трябвало да е у потребителя, за това си мислим, че е редно той да определя цената.

Дали ще продължим да прилагаме свободната цена, за кои продукти от кои производители и дали като се появим на пазарите ще е по този начин ще се доуточнява в бъдеще, зависи и от вас.

Качеството ни.
Живеем на едно от най-чистите места в България, без замърсители в десетки километри радиус, граничим с ПП Пирин. Не използваме химия, всичко вършим сами с минимална техника. Водата ни е сълза от Пирин.  
Качеството ни е отлично според нас, по-добре питайте съкооператорите, които са идвали да помагат по градините, те ще ви разкажат за нас, така ще е най-добре. А още по-добре елате и вие да помагате, работа има за всички през глава.
Търговският вид... е, за него не можем винаги да гарантираме, но се стараем. :)

Можете да ни пишете на zhivoselo@gmail.com

Илия (Живо село)


No comments:

Post a Comment