Monday, November 10, 2014

Мишки и плъхове

Били са ни били полазили мишки и плъхове...
И вярно доста поражения тук и там, и най-вече неприятното чувство.

Захванах се с техния лов и с течение на времето установих, че хората си мислят, че е трудно да се справиш с мишоците и плъхчетата. А това не е така, просто трябва да се знаят някои основни неща и уловът ви е сигурен.

Всяка селска къща вижда нападение от мишки и плъхове всяка есен. Неизбежно е, те просто си търсят скривалище за през зимата. Ако не ги уловите преди следващата пролет обаче, за тях това е новият им дом и няма да си тръгнат доброволно на пролет.

Можем да използваме отрова, капани, ловци ( котка, куче, змия) или ултра звук.

Вече има специални видове отрова които действат само върху гризачи и дори котка, куче или кокошка да изяде отровеният плъх, те няма да пострадат. Препоръчвам ви такъв вид отрова ако имате други животни наоколо за които трябва да се грижите или пък малки деца.
Има и добре изпитани стари методи, като например забъркване на брашно с гипс което мишоците да похапнат.

Но аз предпочитам капаните. Така съм сигурен, че съм ги изчистил от къщата, иначе с отровата кой ги знае къде са ми умрели и се разлагат там докато не ги намеря.
Плъхове, противно на общите разбирания, се хващат в капан. Може би в по-голям капан, или опашката им стърчи извън капана, но се хващат.
Ние използваме капани тип клетка в които се закача храна на кукичка която държи вратичката отворена.

Важно е да се знае какво обичат да похапват мишките и плъховете. Топ три на нашите примамки в капаните са месо със сланина(пушено понякога), шоколад и всичко шоколадово и.... всъщност дори не стигаме до по-прозаични неща, защото вече сме уловили гризачите.
Моля ви не се опитвайте да хващате мишка със сиренце.

Друго важно нещо е къде да се сложи капана.
Гризачите имат страх от открити пространства. Обясним страх имайки предвид, полският им произход и птиците които ги дебнат от високо. В следствие на тези вродени инстинкти, те се движат по ъглите на помещенията и мебелите. Точно там трябва да сложите капана за да е успешен.
Ако сте виждали от къде избягва една мишка или плъх, най-сигурния начин да я хванете е, да поставите капанът директно на пътя по който се е движила. Тези животни използват едни и същи пътища за придвижване и когато им замирише вкусно близо до пътя по който минават, задължително ще отидат да проверят какво има в капана.

Гризачите имат добро обоняние, постарайте се да не оставяте миризмите си навсякъде около и по капана, носете ръкавици ако трябва.
Те са по-активни през нощта и когато не ги притесняваме с чести минавания и тропкания в помещението.
Обикновено се хващат през нощта и на сутринта ги изнасям.

Ловци в нашата къща не използваме, те са ни твърде ангажиращи.

Ултра звукът (има си специални машинки) с определена честота ги отблъсква казват, но ние не го ползваме, защото имам чувствителен слух и го чувам и ме дразни. Отделно, че има различни мнения до колко са ефективни тези машинки.

И така ние сме свободни от гризачи вече цяла неделя. И дори сме взели предпазни мерки, като сме заложили на терасата и в гаража капани които да уловят бъдещи натрапници преди още да са влезли в къщата.
Като мине есенната инвазия после е по-лесно, чак до следващата есен.
Ех да беше толкова лесно и с бълхите.

Успешен улов,

Илия(Живо село)

1 comment:

  1. V Canadsko sushto imahme ulov veche tazi esen :) Shtrakkk! Mislia che vlizat prez otvoda za sushilniata... triabva da sloja reshetka.

    ReplyDelete