Wednesday, September 4, 2013

Благодарности към Венци и Дидо

Отново благодарности, пак много големи!
Този път сме благодарни на Венци и Дидо от Бургас.
Ей това е, човек като иска да помогне, от другия край на България се вдига и си прекарва почти цялата отпуска в помощ.

Посредством тези мили люде успяхме да осъществим проектът "люлка". Това е част от по-големият проект "детска площадка".

(снимки във фейсбук страницата, любезно предоставени от Дидо)

А защо изграждаме детска площадка в село с едно дете ще попитате. Отговорът е даден като принцип в пермакултурата: за да населиш едно място (независимо, село, град, държава, градина, гора, езеро) с подходящите обитатели, трябва първо да създадеш подходящата среда за тях, след това обитателите сами ще дойдат.

И така, ние създаваме среда, може да се каже, че плахо правим постъпки към следващият етап в развитието на живо село преди още да сме завършили първия. А именно преди още да сме завършили с настаняването, установяването и полагането на основите, вече се грижим за създаването на подходяща среда за тези които ще дойдат след нас. За да може те да дойдат сами.

Хубаво ще е като се преместите да ни станете съседи да има вече деца, детска площадка, работни места, читалище/библиотека, изградено независимо водоснабдяване, дренирани и поправени пътища и още други неща, нали? :)

Освен люлката, която отне доста време и работа, успяхме да полеем всички дръвчета баш когато имаха нужда в едни от най-горещите дни на годината (този пост закъснява, действието се развиваше в началото до средата на август месец).

Освен това успяхме да окосим високите (без да преувеличавам 1,8-2,3 метра треви на поливните ниви. Методът беше отрежи-пусни, тоест косене/сечене и оставяне на място.

Поливните-контурни вади работят безотказно и много приятно. Подпочвеното запасяване с вода си личеше много ярко по дръвчетата на градините поливани с вади и тези поливани в околостъблени кръгове (сухите). Освен това се оказа, че контурните вади могат да поливат и в околостъблените кръгове само с помощта на едно допълнително каналче. Приказно! Направихме го.

Благодарим ви за помощта Венци и Дидо!

Илия

1 comment:

  1. Мили момичета и момчета, с прекрасни неща сте се заели! Пожелавам ви успех и държа да кажа, че ключовото нещо е създаването на общност от хора, които впоследствие заедно да изградят инфраструктурата. Ако се направи всичко предварително и хората дойдат наготово, никога не могат да се почувстват единна, неразделна част от всичко изградено, ако самите те не са участвали, не са преживели това, което правите. Намерете хората, а всичко останало ще бъде изградено от всички вас. иначе не може да бъде устойчиво, човек трябва да съгражда с частица от себе си.

    ReplyDelete