Pages

Tuesday, October 16, 2012

кратичко

Пак по нощите пиша, няма кога инак.

Размишлявах наскоро, че когато помощ наистина трябва, тя идва, през останалото време човек явно може да се справи и сам.
Миро и Бо дойдоха 3 дена преди уговорката за изораването на нивите. Работата която оставаше, сам не бих могъл да свърша никогаш за това време. Тримата заедно успяхме да изчистим нивите и да ги подготвим за оран. Хиляди благодарности.

Тракториста дойде, свестен човек изглежда, изора нивите за два дена. По-голямата част от нивите се оказа, че не са работени над 30 години по сведения на очевидци. Другите не са работени около 10, но с по-несигурни данни.

Тъй като той има и багер, а преценихме, че 200 дупки са близо 200 кубика земя и ще се смажем от копане, отделихме една неприлична сума за да платим да се изкопаят дупките на фиданките с багер. Очакваме да се случки към 20-25-ти ноември.

В момента сме заети с изготвяне на плана за засаждане на нивите и оразмеряването им на място. Голяма играчка е да се намерят водоравните линии по имота, а те са изключително важни. За съжаление повечето земеделци избират лесното и теглят права линия по която боцкат дръвчетата.

Поръчахме и капарирахме мрежата и оградните колове (бетон). Очакваме доставка началото на ноември. Също неприлична сума. Ех!

Подкарахме циганската печка с фурна, тя блъвна пушек. Голямо мазане падна после. Изпробвахме две смеси: шамот и вода - лесен за употреба, но се напука; равни части сол, пепел, глина- оказа се по-добро от шамота което много ме учуди, напука се минимално, въпреки, че запалихме огън преди да е изсъхнала сместа. Печката вече не дими. Иска още мазане преди да реша, че е ок да работи вътре в къщата на затворени врати.

Взехме пералня, прането на ръка губеше твърде много време и нерви, а и не беше кой знае колко качествено.

Червеното вино го изпуснахме и не можахме да го пресечем да остане сладко, сега си е нормално вино. Разочарование. В момента е извадено от майката и чакаме вторичната ферментация и избистрянето. Поне знаем, че е абсолютно чисто.
Бялото го чакаме да приключи с първичната ферментация до 20-21-ви ден преди да го затворим.

Ремонтите по къщата изостават гротескно.

Мария ни храни просто прекрасно! Хиляди благодарности!

Успяхме да намерим пазар за гроздов сок, та покрихме някакви ситни дребни разходи с цената на 2 дена изтискване на сок от грозде.

Опитваме се да не обръщаме внимание на есента която напира. Започват да се усещат преимуществата да си в топъл регион. Температурите са с 5-8 градуса по-високи от софия и това е достатъчно за да пренебрегваме въпроса с отоплението все още.

Все пак дърва и печки ще си трябват.

Хайде до скоро.

4 comments:

  1. Хей, какви 200 кубика за 200 фиданки?!?????
    Та ти виждал ли си кореновата система на една фиданка?! Тук нещо не е както трябва, може да е хубаво да се чуем :)

    ReplyDelete
  2. Ей, а така, трябва да ни следите да не правим глупости! :)
    Според материалите които съм чел: при садене на овощна градина след риголване на 90см, дупките се правят 50/50/50. Ако почвата не е риголвана предварително дупките се правят 100/100/60 или 80/80/70 в зависимост от структурата на почвата.
    Права си де, има математическа неточност при смятането защото една дупка не е един кубик. Но тъй като вече оразмерихме единия парцел, се оказва, че има и подценяване на броя на фиданките, та нещата се нагласят някак си. :) само на единия парцел сме с 43 бадема 59 нар/смокиня 2 мушмули и 250 лози. Почна оразмеряването на втория.
    Ако има неточност в размерите на дупките казвай и да четем по-задълбочено.

    ReplyDelete
  3. Илията, виж ние какво си направихме (оф-топик, че не знам къде да те открия): http://29282978.blogspot.ca/2012/10/blog-post.html

    ReplyDelete
  4. упер сте Гери! :)

    Включвам си го в план-графика :)

    ReplyDelete