В свободното време вечер се вършат домашни проектчета.
Днес направих ябълков оцет по две различни рецепти.
Едната се състои в това, да изстискаш ябълков сок и да го оставиш да ферментира на два пъти като всеки ден разбъркваш.
Другата се състои в това, да се вземат остатъци от ябълки или ябълков сок да се разредят с вода и да се добави малко захар (100г на 1л вода). И разбъркваш докато ферментира после прецеждаш и пак чакаш втората ферментация към оцет.
Тъй като се целим в максимална независимост има 2 буркана от чистият ябълков сок и само 1 с останките водата и захарта. Захар е трудно да си произвеждаш. Честно казано единствената причина да го направя беше, че може да се прави и с мед.
А пък се оказа, че бурканът с остатъците почна да ферментира зловещо бързо щото му сложихме захар сигурно и излезна извън гърлото правейки 4 реда от шкафовете под него на мазало.
ReplyDeleteЕй такива изненадки...