След цял ден гърбене по колата, вече можем да се похвалим с един наистина екологичен автомобил. Край на вредните емисии. 0 carbon footprint, 0 тежки метали, 0 серен диоксид и така нататък и така нататък.
Не ни стигна тук таме изолация за маркучите на новата горивна система, объркахме един маркуч за антифриза и разни такива дреболии дето сигурно ще отнемат още 3-4 часа работа. Но важното е, че и така си работи. В бъдеще ще ги дооправяме.
Сега предстои неистово търсене на отработено олио, та казвайте ако имате приятели които имат ресторанти в които се пържи с олио.
За сега количествата ни са много малки и не можем да отпочнем още филтриращата система имайки предвид, че тя се състои от 2 бидона по 120 литра, маркучи филтри и помпа още около 20-тина литра преди да можем да изкараме първото чисто олио готово за употреба.
Честно казано финансовата страна на въпроса може да излезне на плюс чак след година каране, но нали сме си ентусиасти еколюбители ;) трябва да се погрижим за околната среда. Плюс това такава система покрива една от нашите цели - независимост. Защото олио всеки може да си произведе и сам ако се наложи.
Лек път и на вас.
Pages
▼
Wednesday, May 30, 2012
Saturday, May 26, 2012
Черници
Ех как хубаво е да се омацаш до уши с черници сладки. Единственото по-хубаво е когато детето ти ги хапва сладко сладко от ръцете ти.
Трудно се мие и пере, но ние не държим на тези неща.
Развиваме се, садим, учим се, свикваме, запознаваме се.
Извинете ни, че пренебрегваме интернет общуването, ще дойде време и за по-подробни разкази.
Трудно се мие и пере, но ние не държим на тези неща.
Развиваме се, садим, учим се, свикваме, запознаваме се.
Извинете ни, че пренебрегваме интернет общуването, ще дойде време и за по-подробни разкази.
Saturday, May 12, 2012
Начало на подготовките за зимата по никое време
Уж е рано, ама така, като се замисли човек то сега им е сезона на някои неща. Да не говорим, че вече изпуснахме сезона на лапада и до голяма част на копривата за което ме е малко яд.
Консервирахме малко лозови листа в буркани и сушена коприва. Ще се опитаме да понаваксаме с копривата в най-скоро време, за да не я изпуснем всичката да цъфне.
Лозовите листа ги пробвахме с бланширане и стерилизиране в буркани без вода. Следващият път ще пробваме замразяване или друга рецепта за консервиране на слънце примерно.
Лайката и тя е готова за събиране, но иска твърде много време за търсене и бране, та май ще и се размине голямото събиране тази година.
Консервирахме малко лозови листа в буркани и сушена коприва. Ще се опитаме да понаваксаме с копривата в най-скоро време, за да не я изпуснем всичката да цъфне.
Лозовите листа ги пробвахме с бланширане и стерилизиране в буркани без вода. Следващият път ще пробваме замразяване или друга рецепта за консервиране на слънце примерно.
Лайката и тя е готова за събиране, но иска твърде много време за търсене и бране, та май ще и се размине голямото събиране тази година.
лека рекапитолация по никое време
Към момента в градината има посяти салатки, домати три сорта, краставици, чесън, лук, магданоз, фасул за кол два сорта, царевица за пуканки, тъмни тиквички, картофи късни, чубрица, моркови, пъпеши 3 сорта, ядлива хризантема и още едно ядливо цвете(Nasturtium) а в наследство, 4-5 вида лоза, градински чай, розмарин, невен и маточина.
Всичко е в миниатюрни количества, но още неща ще боцнем за есента, а и като за първи сезон ни се струва, че се развиваме доволно.
Предстои да попълним празните места с полски боб(жълт,зелен и лилав), пипер(червени чушки), диня. Сигурно ще се изкушим да боцнем и още нещо което съседките ни дадат като разсад.
Всичко е в миниатюрни количества, но още неща ще боцнем за есента, а и като за първи сезон ни се струва, че се развиваме доволно.
Предстои да попълним празните места с полски боб(жълт,зелен и лилав), пипер(червени чушки), диня. Сигурно ще се изкушим да боцнем и още нещо което съседките ни дадат като разсад.
Thursday, May 10, 2012
четири чувала с вълна
Първата вълна както е редно постъпи при нас на пролет. Време е да се облекчат бравите(така казват в нашия край на овцете) от топлото руно за предстоящите жеги. А за нас е време да почне един дълъг процес по чистене, киснене, пране, второ чистене, чепкане, влачене, предене, багрене и накрая плетене.
Ентусиазмът на Мария е запленителен. Бабите се радват да покажат занаят който е едва ли не на изчезване. А плетеното с толкова труд и любов ще топли не само заради приказните качества на вълната, а и заради всичките чувства вложени по целия път.
Получихме и бяла и черна вълна, още предстои. Ще бъде една цветна година.
Поредната блузка на Аро е пред завършване. Мария става все по-опитна в плетенето и може да прави завидни неща.
Ентусиазмът на Мария е запленителен. Бабите се радват да покажат занаят който е едва ли не на изчезване. А плетеното с толкова труд и любов ще топли не само заради приказните качества на вълната, а и заради всичките чувства вложени по целия път.
Получихме и бяла и черна вълна, още предстои. Ще бъде една цветна година.
Поредната блузка на Аро е пред завършване. Мария става все по-опитна в плетенето и може да прави завидни неща.
Настойка от коприва
Днес поставихме началото на създаването на специални био препарати за растителна защита и подхранване.
Всичко е толкова просто. 4кг коприва накиснати в 40 литра вода(дъждовна по възможност) престояват 2-3 седмици в зависимост от температурите и воала. Разрежда се 1/10 с вода и се пръска за листен тор и се полива. По-чисто от това здраве му кажи!
Настойката е богата на азот, но не само. Също така се препоръчва за борба с листна въшка.
Но истината е една, както човекът така и растението, когато е здраво то по-трудно хваща болести. А за да е здраво трябва да се храни добре. Хранете се добре!
Следват полски хвощ и чесън. :) При нас не се пръска химия, само билки. :)
За едно по-добро бъдеще.
Всичко е толкова просто. 4кг коприва накиснати в 40 литра вода(дъждовна по възможност) престояват 2-3 седмици в зависимост от температурите и воала. Разрежда се 1/10 с вода и се пръска за листен тор и се полива. По-чисто от това здраве му кажи!
Настойката е богата на азот, но не само. Също така се препоръчва за борба с листна въшка.
Но истината е една, както човекът така и растението, когато е здраво то по-трудно хваща болести. А за да е здраво трябва да се храни добре. Хранете се добре!
Следват полски хвощ и чесън. :) При нас не се пръска химия, само билки. :)
За едно по-добро бъдеще.
Wednesday, May 2, 2012
ни в клин, ни в ръкав
Отдавна не сме писали, ама то е щото всичко върви добре, в толкова много насоки, че няма време да седне човек на компютъра.
То великден ли не беше, копане ли не беше, бълхи ли не бяха, кръщенета, рожденни дни, сватби ли не бяха, срещи със съмиишленици ли не бяха, стартиране на малкото бизнесче ли не беше, създаване на "килерче" ли не беше.
И всичко това ще го пропусна сега, с надеждата да наваксам по някое време в последствие.
Но не можах да се сдържа да не се похвалим днес, че се сдобихме с дробилка за клони. Малка и електрическа, но дробилка! Вече ще можем да използваме отпадния продукт от лозята в селото за мълч и компост. Край на излишното горене! :) Подобряване на местната независимост.
Утре потегляне в 7ам към село с много светли идеи и голям списък със задачки. :)
То великден ли не беше, копане ли не беше, бълхи ли не бяха, кръщенета, рожденни дни, сватби ли не бяха, срещи със съмиишленици ли не бяха, стартиране на малкото бизнесче ли не беше, създаване на "килерче" ли не беше.
И всичко това ще го пропусна сега, с надеждата да наваксам по някое време в последствие.
Но не можах да се сдържа да не се похвалим днес, че се сдобихме с дробилка за клони. Малка и електрическа, но дробилка! Вече ще можем да използваме отпадния продукт от лозята в селото за мълч и компост. Край на излишното горене! :) Подобряване на местната независимост.
Утре потегляне в 7ам към село с много светли идеи и голям списък със задачки. :)